Recension av "50"
Postad 19:00 4/10 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Recension

SPOILER-VARNING: Det här är en recension på en skiva som ännu inte är släppt när texten publiceras.
Vill du höra skivan utan förutfattade meningar så hoppa över den här texten tills du har lyssnat!

Ska man på ett kortfattat sätt sammanfatta nya A&F-albumet så kan man dra till med den gamla ramsan Something old, something new, something borrowed and something blue. Efter att ha lyssnat på jubileumsalbumet några gånger från början till slut så kommer här min recension!Det är alltid med ett visst mått av skräckblandad förtjusning jag sprättar den metaforiska plasten runt en ny release från Adolphson & Falk. Hittills har jag inte blivit besviken - även om vissa skivor har tagit lite längre tid att lyssna in sig på och andra kanske inte konstant ligger på Mest spelade-listan här hemma. De två tidigare släppta singlarna från nya albumet 50 lovar gott, men man vet ju aldrig... Spoiler: Lyckligtvis blev jag inte besviken den här gången heller. Långt ifrån.

Totalt så är det som vi tidigare har berättat nio låtar på albumet, varav sju (inklusive singelsläppen) helt nya och två som är tidigare utgivna i olika former. Tomas sjunger lead på fyra av låtarna, Anders på fem. Några av låtarna har tighta syntharrangemang med hårt processad sång och klassiska A&F-stämmor, medan andra har känslan av mer traditionella instrument, stora körpartier och till och med visslande(!). Stora, svepande ljudbilder blandas med torra, kompakta arrangemang, och det resulterar i en skön balans där det inte är något tvivel om att det är Adolphson & Falk man lyssnar på.

Textmässigt så rör det sig också om klassiska A&F-domäner - det handlar ofta (men inte uteslutande) om vägval, antingen sådana man står inför eller sådana man tidigare har gjort. En viss förskjutning i perspektiv tycker jag mig ändå märka; med ålderns rätt, antar jag. Det är inget radikalt, utan mer en logisk progression från känslan jag fick av förra albumet Vintertivoli. Lite mer erfarenhet, kanske lite mer acceptans än i tidigare texter; defintivt ingenting som känns Fel. Lite lätt blues-känsla på sina håll, utan att bli för deppigt.

Skivan avslutas med de två "gamla" låtarna. Låt nummer åtta är en nyinspelning av "Tensta Torg" från Nattexpressen, en version som på det hela taget är ganska trogen originalet men har annorlunda instrumentering och stämläggning, och som definitivt pryder sin plats. Allra sist ut är en egen version av Barbro Hörbergs "Kände du kylan?" från albumet Med ögon känsliga för grönt utgivet 1972. Det var Tomas och Anders som tonsatte Hörbergs text då, och det var en av de första låtarna de fick utgivna på skiva. Tomas ganska nakna sånginsats över ett sparsmakat arrangemang lyfter denna väldigt vardagliga, personliga text och det rundar av skivan naturligt; dels musikaliskt, och dels för att vi slutar där allting på ett sätt började.

Det är som alltid svårt att rangordna, för det finns inga låtar som inte är åtminstone "bra". Om jag skulle lyfta fram några låtar så får det nog bli såhär:

  • "När orden inte längre räcker till" - som har ett ovanligt "hårt" arrangemang för att vara A&F.
  • "Större än förut" - jag håller med Anders från gårdagens intervju, elbas-solot är tufft!
  • "En väg som leder mig hem" - körarrangemanget lyfter den här rejält.
  • "Just då" - jag har en svaghet för synthpop, so sue me.

Men som sagt, allting går definitivt att lyssna på, och jag tror att det här är en skiva som kan skifta lite beroende på humör.

Skriv ny kommentar
Namn:
Websida: (ej obligatoriskt)
Epost: (kommer ej visas)
Kommentar:
När du skriver en kommentar här, kom ihåg att den inte går direkt till
Adolphson & Falk och deras vänner, utan att den sparas här på sidan.
Även om vi vet att de är här och läser lite då och då så finns det ingen garanti för att de ser den.

OBS: När du skriver en kommentar sparar vi ditt namn, din epostadress och
din IP-adress i vår databas. Det gör vi endast för internt bruk, och vi kommer aldrig att
lämna ut dina adresser till någon annan utan åklagarbeslut.

Det finns inga kommentarer till artikeln