Inför konserten på tisdag - en rymdintervju med A&F!
Postad 11:00 11/8 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Exklusivt, Intervju

Vi pratar planeter, böcker och lumpen med Adolphson & Falk inför konserten till veckan.

Nu på tisdag 13 augusti blir det gratis konsert med Adolphson & Falk under Stockholms Kulturfestival. Förutom Tomas och Anders så deltar Greg FitzPatrick, Dagge Lundquist, Hasse Loelv och Mankan Marcks på scenen, alltså samma uppsättning som på jubilumsturnén. Eftersom temat för dagen på festivalen är "Rymden", så passade vi på att ta en liten prat med Tomas och Anders om deras minnen från månlandningen och annat rymdrelaterat!


Först den självklara frågan - var någonstans var ni under själva månlandningen? Det borde fortfarande ha varit under lumpartiden om jag räknar rätt? Hur följde ni det?

Tomas Adolphson: Ja, visst var det under lumpartiden. Jag hade permis och var hemma i Uppsala, mina föräldrar var bortresta så jag hade lägenheten för mig själv. Jag hade köpt hem lite nattamat och bullat upp för att följa det hela så länge jag orkade. Det blev hela natten. Det var helt överrumplande att se Armstrongs första steg ner på månytan.

Anders Falk: ...och jag var kvar i Eksjö. Vi satt några stycken med öl och chips (den klassiska Mello- och månlandningsdieten!) hemma hos ett par ungdomar som vi lärt känna. Jag kommer ihåg att det blev ganska segt och långdraget innan dom klev ut på månytan. Men även jag såg det alltså i direktsändning fram på småtimmarna!

Mycket av framförallt det tidiga Adolphson & Falk-materialet handlar ju om - eller refererar till - rymden på olika sätt. Vilka är era största inspirationskällor inom området?

Anders: Det var radioprogrammet Eldorado, genom Kjell Alinge och framför allt producenten Lars-Göran Nilsson som bad oss skriva texter om teknik, rymd och framtid - Blinkar blå blev den första specialbeställningen. Sen fortsatte vi in i rymdtemat på vårt första album med Greg - Med rymden i blodet. Det satt ju ihop konceptuellt bra med vårt nya synth-sound! Titeln till albumet fick vi för övrigt av Kjell Alinge! Carl Sagans TV-serie Cosmos följde jag med stort intresse när det begav sig. Bland annat låten Vidare har inspirerats mycket av programmet.

Tomas: För mig var det hela tiden rymden på riktigt som inspirerade; inte fantasier, fiction eller liknande. Jag köpte ett teleskop som jag använde flitigt och hade koll på alla planeternas rörelser, upp- och nedgångar med mera. Ett häftigt ögonblick med teleskopet var när jag kunde hitta Merkurius, som ju ligger närmast solen av planeterna och därmed bara kan observeras alldeles i samband med solens upp- eller nedgång; på dagen är det för ljust. Tillfällena uppstår inte så ofta och solljuset bländar bort möjligheterna snabbt. Jag läste också Carl Sagan med stor behållning men även boken KAOS, Fjärilseffekten och en del annat.

Bortsett från jubileet så har det börjat pratas en del om rymden igen de senaste åren - det är privata uppskjutningsinitiativ, rymdturism, små billiga kubsatelliter, nya nationer som ger sig in på rymdutforskning och erkännanden av de tidigare okända personer som jobbade med det när det begav sig. Hur mycket följer ni med i rymden nuförtiden?

Tomas: Jag följer högst flyktigt, inte alls som när det var "primetime" under 60-talet.

Anders: Även jag är ganska ouppmärksam nu kring resorna. Men jag har tyckt det varit spännande genom åren med alla häftiga nya bilder från NASA på planeter och månar, och nu senast skuggan av ett svart hål! Det kändes tungt!!
(Reds anm: Som av en ren händelse har jag exakt den bilden som skrivbordsbakgrund på den datorn jag skriver denna artikel på!)

Vad tycker ni - borde vi skicka fler bemannade expeditioner till månen? Eller ska vi rent av sikta längre bort? Hur viktigt är det att söka sig bortom de synliga horisonterna?

Tomas: Det här är en gigantisk, nästan filosofisk fråga. Ska vi söka oss bort för att vi kan, för att vi påbörjade något under 60-talet, för att vi anser oss ha nytta av eventuella resultat, för att vi måste för att det inte går att vara kvar på vår egen planet, och så vidare; eller ska vi lägga all vår kraft på att lösa de problem vi har här på jorden? Jag lutar åt det senare...

Anders: Jag håller med Tomas där. Jag tror att inte alltför många har lust att förlägga sitt liv och leverne till t ex Mars. Det finns ju väldigt mycket oexploaterad mark kvar på jorden att befolka - även om det inte låter så ibland. Men människan har ju alltid sin eviga iver att söka sig längre bort. Och Mars känns ju nu intressantare än tio månlandningar till.

För att ta oss lite närmare hemma igen: Det är konsert i samband med Stockholms Kulturfestival nu på tisdag; vad kan publiken vänta sig (bortsett från den nya versionen av Astronaut)? Kort men fullspäckat program? Fullt på scenen? Inga julsånger, räknar jag med...?

Tomas: Publiken kommer få en hitparad med visuals, vissa låtar något bearbetade jämfört med på 50-årsturnén. På scenen - säkert allt från bara Greg till oss alla sex. Och kanske nån överraskning... Qui vivra verra!

Anders: ...och som sagt ingen julsång! Den spar vi på några månader till!

Och så tar vi tre snabba att avsluta med:
Favoritfilm med rymdtema?
Tomas: Ingen aning.
Anders: 2001 var häftig en gång i tiden.

Favoritförfattare inom rymdområdet?
Anders: Det får bli Carl Sagan. Jag läste även med behållning den klassiska boken "Liftarens guide till galaxen" av Douglas Adams på en greklandsresa på 90-talet.
Tomas: Jag läser (mer förr än nu) om de riktiga rymderfarenheterna. Olika författare.

Favoritplanet?
Tomas: Naturligtvis vår jord! Men om jag ska välja någon av de andra tror jag att Jupiter har gett mig starka intryck, särskilt när jag började ha koll på månarna runtom (när jag var som mest intresserad).
Anders: Jag har alltid varit fascinerad av utseendet på Saturnus ända sen jag var ung och även liten. Grafiskt snygg helt enkelt och finns ju representerad på vårt skivomslag till Med rymden i blodet.

Stort tack till Tomas och Anders för att de tog sig tid till att svara på våra frågor! Konserten nu på tisdag kväll börjar 22:15 på Gustav Adolfs* torg och är som sagt gratis. Ska du dit? Ta gärna några bilder och dela med dig till oss!

*) Ja, givetvis slog muskelminnet till, och det blev "Gustaf Adolphs torg" först. Det blev i alla fall inte GustA&F.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Inför releasen av "50"
Postad 14:00 3/10 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Exklusivt, Intervju

Den femte oktober kryper allt närmare, och om bara ett par dagar släpps Adolphson & Falks nya album "50". Vi bytte några ord med Anders Falk om den kommande plattan för att se vad vi kan vänta oss!Först och främst - frågan som bara måste ställas: Hur känns det?
AF: Vi känner oss mycket nöjda! Totalt sett så har vi jobbat med produktionen i ett knappt år - det är alltid en utmaning att sätta ihop ett helt album och kunna landa i något man är nöjd med. Det har vi dock gjort!

Många artister väljer att fira jubileum med ett samlingsalbum, men inte ni?
AF: Vi har redan släppt flera samlingar under åren, och vi ville hellre göra en ny produktion med låtar som speglar våra liv just nu, men också med en liten blick i backspegeln.

Berätta lite om skivan - vad kan vi lyssnare vänta oss?
AF: Det är ett ganska omväxlande album - både vad gäller ballader kontra mer upptempo, och vad gäller synthbaserad kontra akustiskt.

I tillägg till sju helt nya låtar så har vi även med ett par äldre alster i ny kostym. Dels har vi gjort en egen version av en av de första låtarna vi någonsin fick utgivna på skiva, Barbro Hörbergs "Kände du kylan" som vi tonsatte 1972, och dels så har vi gjort en ny version av "Tensta Torg" från 1975. Den finns tidigare med på albumet Nattexpressen och som B-sida på singeln Tillsammans, och de två låtarna får representera det långa tidsperspektivet.

Finns det någonting speciellt minnesvärt från jobbet med plattan?
AF: Ett av dom härligaste tillfällena var när vi på chans bad basisten Kristofer "Krydda" Sundström att, helt spontant, lägga ett bassolo på en av de nya låtarna, "Större än förut". Vi visste inte själva vad för sorts solo vi skulle ha och just bas är ju inte det vanligaste soloinstrumentet i en pop-låt precis. "Krydda" tog sig an uppgiften med ett härligt spelhumör och presterade något vi inte hade väntat oss. Lyssna in det solot så förstår ni vad vi menar! Vi hade själva en lycklig stund som åhörare!

Och till mångas stora glädje så blir det inte bara ett digitalt släpp, utan även en fysisk skiva?
AF: Det stämmer! Vi trivs själva med att göra album som förutom digitalt också finns i fysisk form. Det är visserligen ganska pyssligt och tidskrävande att ta fram ett CD-album - rent digitala släpp är mycket enklare - men det är ju till slut till stor del publiken som påverkar vad det blir. Vi har fortfarande en ganska stor äldre lyssnarskara som gärna vill ha en CD att hålla i handen.

Och bara någon månad efter skivsläppet så är det dags för stor turné. Vad kan vi vänta oss av den?
AF: För första gången blandar vi akustiskt och synthversioner även på scenen. Vår gamla synthmästare Greg FitzPatrick ska vara med, tillsammans med Dagge Lundquist på trummor, Hasse Loelv på piano och dragspel och Mankan Marcks på kontrabas, så det kommer bli omväxlande och, tror vi, en intressant och spännande blandning. Det blir fullmatade helaftonsföreställningar med många gamla hits och också en del nytt från albumet.

Och bara för att avsluta - vad har A&F för planer de KOMMANDE 50 åren?
AF: Vi fortsätter förstås även 2019 att spela live i olika former och konstellationer - vinterturnén får ge oss inspiration till hur det blir framöver. Sen får vi se vad som händer!

Stort tack till Anders Falk, och vi ser naturligtvis fram emot att höra det nya albumet! 50 finns att köpa och/eller streama från och med nu på fredag 5 oktober!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk live på s/s Blidösund 2/9 2015
Postad 10:30 7/9 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Exklusivt, Video

Som vanligt var det fullsatt ombord när s/s Blidösund kastade loss från Skeppsbron i onsdags. Anders, Tomas, Mankan och Hasse bjöd på en härlig kväll av musikalisk underhållning - tjugofem låtar in alles (låtlista här), och fyra av dem kan du höra här:Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

En liten hälsning från Anders Falk - och en sista studiovideo!
Postad 12:00 5/6 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Exklusivt, Video

Idag presenterar vi stolt den sista videon från vårt studiobesök i februari - lite körläggning på samma stycke som i videon från i onsdags - och i övrigt lämnar vi i denna artikel över ordet till Anders Falk!

Anders Falk:
Vi närmar oss slutet på mixarbetet av nya albumet! 10 nya sånger som vi släpper senare i höst. Vi siktar på release i början av oktober. Inspelningarna började i november och nu är vi nära slutmålet. Mastering är preliminärbokat till nästa vecka. Sen är det dags att börja jobba med omslag och annat. Det är ganska mycket smått och gott som ska göras vid skivutgivningar allt ifrån ISRC- och EAN-koder till korrekturläsning av all omslagstext. Playground music hjälper oss med distribution och marknadsföring.

Det känns verkligen spännande att få ge ut en ny samling Adolphson & Falk-sånger igen. Det är länge sen vi gjorde ett helt album med bara nytt material, faktiskt 16 år sen sist! Vi har förstås hunnit göra akustiska versioner av våra äldre inspelningar, några enstaka singlar, teatermusik och förra året vårt kontorsprojekt med EP:n "Vykort på kontoret", allt hittar du på Spotify. Men det här smäller förstås högre.

Vi producerar tillsammans med vår gamle vapendragare Dagge Lundquist som sitter bakom spakarna i studion och också ansvarar för hela mixarbetet. Vi har lätt att samarbeta efter alla år som vi jobbat ihop.

Vi har haft ganska många musiker till hjälp den här gången. För oss är det ren underhållning att få utnyttja några av Sveriges bästa musiker och höra våra sånger formas i deras skickliga händer medan vi får tycka och styra och ställa.

Inspelningarna gjordes i Decibel, Dagges hemmastudio. När nästan allt var klart sålde Dagge studion, så vi har avslutat i anrika Atlantis på Karlbegsvägen med blåspålägg och mix. Det kändes härligt och hemmavant. Här gjorde vi "Det svåra valet" 1987. Det kändes nästan som i går eller i alla fall i förrgår. Studioägaren Janne Hansson är sig lik, bara några år äldre, och det gamla fina Nievebordet står där det ska och ger rätt värme åt mixarna. Atlantis är inspelningarnas Mecca här i Sverige. Riktigt kul att få avsluta vårt nya album där.

På måndag ger vi oss ut på vår årliga juniseglats med musikbåten Blidösund. Då levererar vi två timmar med vår musik tillsammans med Hasse Loelv och Magnus Marcks. Då kommer vi bland annat att premiärspela två av våra nya sånger i akterkajutan.

Blidösund börjar bli en stark A&F tradition. Det är ganska många år nu som vi gett oss ut i Skärgården med gitarrerna. Har ni inte prövat en seglats med Blidösund har ni något fint att uppleva. Välkomna ombord om ni har vägarna förbi. Och det brukar alltid vara vackert väder när vi seglar ut från Skeppsbron!

Sommarhälsningar
Från Anders F

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ny exklusiv video från studion!
Postad 19:00 3/6 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Exklusivt, Video

Här kommer andra videon från Decibel Studios i februari. Här sjunger Tomas in en melodistämma till en av de nya låtarna (och någon visslar i kontrollrummet). En lite mer utvecklad version på samma parti kommer om ett par dagar.

Och du, bara sex dagar kvar till Blidösund! Du har väl bokat biljett?Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Sommarpremiären rycker närmare + exklusiv video!
Postad 10:30 25/5 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Exklusivt, Video

Bara en helt kort artikel idag för att påminna om att det idag bara är två veckor kvar till sommarpremiären på fantastiska s/s Blidösund! För er som ännu inte har haft chansen att se A&F på Blidösund så kan jag bara återigen rekommendera det - det är en väldigt intim och nära miljö som lyfter fram alla nyanserna i både text, melodier, arrangemang och stämmor på ett väldigt eget sätt - ta chansen i år, vet jag! Bläddra igenom artikelarkivet (Nyheter -> Rubrikarkiv) här på siten för bilder, recensioner och videos om du vill bilda dig en uppfattning om hur det är ombord!

Jag tar också tillfället i akt att lägga ut den första av tre videos från mitt studiobesök i februari. (De andra två kommer under de närmaste veckorna - håll koll!) Här får vi höra Anders lägga del av en stämma på en av de nya låtarna med Dagge och Tomas (och yours truly) i kontrollrummet. Jag har dessutom fått tillstånd av Tomas (som tillsammans med Anders och Dagge firar annandag pingst med att jobba med slutmixning av ytterligare en av de nya låtarna - det börjar närma sig!) att nämna att just den här låten (och kanske ett par till av de nya) möjligens kan tänkas dyka upp ute på böljan den blå, så passa på att lära er texten ordentligt (ingen svår uppgift för just den här biten). Se klippet, och rusa sedan och köp biljetter!Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Närbildsbevis
Postad 18:00 24/3 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Foto, Exklusivt

Mastertaper i närbild:


(Foto: Henrik Lans)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

I studion med Adolphson & Falk
Postad 12:30 28/3 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Foto, Exklusivt

Det var naturligtvis inte av en ren slump vi råkade passera Decibel Studios i slutet av februari, utan det var så klart planerat. Vi blev erbjudna möjligheten att få titta in under en dag då Tomas, Anders och Dagge finputsade pålägg, sång och stämmor på några av de nya låtarna som man har jobbat med för det nya albumet, och den missade vi såklart inte!

(Alla foton i denna artikel av Henrik Lans - CC BY-NC-ND)Som vi berättade om förra veckan så har Decibel Studios nu, efter över 45 år, till sist lagt ned verksamheten. Vi fick dock chansen att titta in under en av de absolut sista dagarna studion höll öppet, och fick ynnesten av att se Tomas och Anders jobba på finslipning av låtmaterialet till det kommande albumet tillsammans med Dagge Lundquist bakom spakarna - precis som på den gamla goda tiden!


Sett inifrån kontrollrummet i studio 1 - Anders och Tomas förbereder och repar in nästa pålägg som ska sättas. Välstämda gitarrer och tydliga utskrifter är viktiga beståndsdelar för studioarbete.


Tomas - inne i studion - gör ett körpålägg. Dagge och Anders följer koncentrerat med på varenda not, stavelse och glissando så att det blir helt rätt.


Tagning efter tagning staplas på varandra i ProTools. Dagge ser nöjd ut med en extra svår liten ton som till slut fallit på plats. Anders sitter bredvid och markerar alla tagningar i sin pärm med plus och minus för att föra bok över vilka fraser som fungerade bäst i vilka inspelningar. Dagge klipper vant ihop under gång för att plocka ut guldkornen för att ha till slutmix senare.


Stilstudie på Tomas som här lägger leadsång på en av de nya låtarna. (Reflexerna i bilden beror såklart på att jag fotograferar genom en glasruta. Det går inte så bra att använda spegelreflexkamera inne i studion under inspelning...)


Koncentrationen är stor när man repeterar och lägger körstämmor. Det är inget snack om att det är ett gäng perfektionister vi har att göra med - varenda ton och taktslag ska sitta rätt. Lyckligtvis så verkar alla tre herrarna ha samma nivå av perfektionism - jag såg inte tillstymmelse till protester eller suckar någon enda gång då frasen "En gång till!" uttalades från kontrollrummet.


En av de nya låtarna har ett otroligt pampigt körparti som växte fram under dagens pålägg. Fyra stämmor (alla med både Tomas och Anders röster), alla tredubbelt inspelade och ihoplagda. Jag kan utan tvekan säga att jag fick vara med när en ny favoritlåt fann sin form under den här dagen.

Det nya albumet, som släpps av Adolphson & Falk tillsammans med Playground Music, kommer att nu att finslipas och mixas klart under de närmaste månaderna och sedan förhoppningsvis ges ut i oktober. Vi väntar med spänning och kommer givetvis att fylla på med mer info vartefter vi får den!

Ett jättestort tack från adolphsonfalk.com till Tomas, Anders och Dagge för att vi fick hälsa på under en spännande inspelningsdag och dokumentera!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

På besök i Decibel Studios
Postad 12:30 21/3 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Foto, Exklusivt

Anrika Decibel Studios, där bland annat Adolphson & Falk spelat in flera av sina skivor, stängde igen portarna den sista februari i år. Per Mårtén och Dagge Lundquist som har drivit studion sedan 2001 har nu sålt verksamheten, men vi hann göra ett besök på Katarinavägen innan Dagge låste för gott.

(Alla foton i denna artikel av Henrik Lans CC BY-NC-ND.)

Decibel Studios har alltså stängt ned efter hela 45 år i branschen. Många är de som har spelat in här under åren - alla möjliga artister, från gamla rävar som Svante Thuresson, Ulf Lundell och Cornelis Vreeswijk via Just D, Louise Hoffsten och Lasse Winnerbäck till dagens artister som Timo Räisänen, Markus Krunegård och Lykke Li, har varit här. Ja, och så Adolphson & Falk, då, såklart.


På väg in i studio 1 för att prata med Dagge Lundquist, som har drivit Decibel tillsammans med kollegan Per Mårtén sedan 2001, stannar vi till i förrummet och andas in lite historia. Rullbandspelarna finns kvar, men används av förklarliga skäl sällan nuförtiden. På hyllorna här finns mastertaperna till en betydande del av den svenska musikskatten; även sådant som har blivit riktigt stort utomlands - bland annat Ace of Bases "Happy Nation". Av speciellt intresse för besökare till just den här siten, dock, kanske är de två grå lådorna längst upp till vänster, märkta med 1014; det är mastertaperna till A&F-albumet Över tid och rum!


Väl på plats inne i kontrollrummet möter vi så Dagge Lundquist, som bland annat under alla år har funnits med Adolphson & Falk som ständig tekniker. Han berättar att en stor del av anledningen till att de har valt att stänga studion är att vartefter det har blivit enklare och billigare för musiker att spela in sina alster - speciellt demoversioner med digital instrumentering - digitalt i hemmastudio, eller till och med på resande fot, så har efterfrågan på professionell studiotid med proffstekniker minskat; och därför finns det inte längre underlag för Decibel att fortsätta driva sin verksamhet. Både han och Per Mårtén kommer dock att fortsätta i branschen, bara i annan form.

(Jag räknade för övrigt ut att mixerbordet med sina 60 kanaler måste ha mer än 7500 knappar, rattar och reglar. Dagge hade full koll på allihop, verkade det som.)


Rullbanden må ha ersatts av ProTools, men i mångt och mycket använde Decibel fortfarande rent fysiska maskiner för ljudbehandling och effekter. Mellan i princip varje tagning snurrade Dagge på sin stol och petade lite på någon ratt bakom sig för att fintrimma ljudet så att hans mångårigt tränade öron skulle bli nöjda. (Mina amatörlyssnaröron uppfattade sällan några skillnader när han ställde om kompression eller impedans på mikrofoner, men det är han som är proffset...)

(Och såååå många rattar!)


Alla deltagande musiker och sångare (och lyssnare i kontrollrummet) har möjlighet till separat medhörning där man själv kan trimma in balansen mellan de olika ljuden - både i panorering och volym. Ska du till exempel sjunga en stämma som harmoniserar med basgången så kan du höja basen och sänka melodistämman så att du får extra stöd. Otroligt välplanerat.


Att Decibel har varit verksamt i många år märks när man går omkring och tittar i lokalerna. Philicordan, som utvecklades av Philips i början av 1960-talet och såldes i knappa två decennier i olika modeller, var en av de första elorglarna som marknadsfördes för hemmabruk. Den är än idag ett instrument som diskuteras flitigt på musiker- och studioforum för sin speciella klang.


Ett amerikanskt Wurlitzer model 210 fanns också i anterummet till studio 1, även det ett av de mer legendariska instrumenten under 1960-1980-talen; inte minst i USA.


Och - ingen studio är komplett utan en arbetsstation för underhållsarbete och expressreparationer när ett filter eller en kanal går sönder vid precis fel tillfälle. Har har man inte bara extra kretsar, utan man har till och med skaffat redundanta lödkolvar! Kanske är det för att kunna löda i stereo, vad vet jag?

Vi på adolphsonfalk.com vill rikta ett stort tack till Dagge Lundquist och Decibel Studios för att vi fick möjligheten att titta in under en hektisk inspelningsdag, och önskar så klart LYCKA TILL med framtida projekt!

Och vad var det då som spelades in? Tja, titta in igen om en vecka så kanske vi berättar mer om det!

Det finns 1 kommentar till artikeln - Skriv en kommentar

21:10, 22/3 2015,
Göran U:
Ja, MÅNGA knappar var det! Det må jag då säga.
Release: Vykort från kontoret
Postad 09:00 14/5 2014 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release, Exklusivt, Intervju

Adolphson & Falk släpper ny EP om livet på kontoret. Vi tog oss ett prat med Anders Falk och bad honom berätta om skivan. Här är historien om hur skivan blivit till, och hur det gick till när man tackade nej till att låta Håkan Hellström medverka!


Idag släpper alltså Adolphson & Falk, tillsammans med den nittonhövdade Kontorsorkestern, sin nya EP Vykort från kontoret såväl digitalt som en fysisk platta i sin egen webbutik. Anders Falk ställde vänligast upp på att berätta lite om skivan och svara på några frågor...

Det har arbetats med skivan under ganska lång tid - vi fick en första indikation på att någonting var på gång för över ett år sedan. Berätta om hur idén till den här skivan kom till?

Idén startade som ett rent Falk-projekt och fick tidigt arbetsnamnet "Åffis-paketet". Genom åren har jag i mitt jobb som landskapsarkitekt mött flera kontorsarbetare som också spelar i band och det har lite löst diskuterats om man ska spela ihop någon gång; det har dock aldrig blivit av tidigare. En vacker dag 2012 fick jag idén om att skriva sånger som handlade om kontoret i ett humoristiskt perspektiv - det finns så få sådana så jag tyckte det var dags; och samtidigt gav det mig en anledning att kontakta flera av dom jag tidigare pratat med. Jag tyckte det var en del i det roliga att alla som skulle medverka också skulle jobba på kontor, och eftersom även Tomas jobbar på kontor ställde jag självklart frågan även till honom - och så bestämde vi att transformera kontorsprojektet till ett Adolphson & Falk-projekt.

Ingen av de som är med på skivan är alltså, precis som Tomas och Anders, proffsmuiker, utan försörjer sig på annat. Anders berättar lite om utmaningen med att jobba med en så varierad ensemble:

Det svåra med alla musiker var att jag inte på förhand visste hur bra dom var i inspelningsmiljö; ingen av dom hade någon studiovana även om dom spelat mycket i andra sammanhang. Det var en chanstagning som vi tycker fallit mycket väl ut! Alla musiker levde mycket väl upp till och vissa till och med överträffade förväntningarna. Resultatet blev nog bättre än viräknat med, och en extrabonus var att alla tyckte det var väldigt roligt att delta; en glädje som inte alltid kommer fram hos yrkesmusiker. Jag tror att den glädjen går att höra på inspelningarna!

Vad har varit svårast att sy ihop med produktionen?

Det svåra var att det var många pusselbitar att få ihop till något homogent under en ganska lång och utsträckt tid. Plattan rymmer visserligen bara fyra låtar, en klassisk EP, men det är sammantaget ganska många deltagare på de fyra spåren och de är inspelade på olika sätt. Vi började med två olika kompgrupper som spelar på två sånger var. "Stockholmsgruppen" är två jobbarkompisar, Anders Wallmark, som också är landskapsarkitekt och som jag har kontakt med dagligen, på bas och Anders Nyh, som jag också jobbat mycket med, på trummor. Båda spelar i egna band mellan varven. Kompgrupp nummer två är en annan landskapsarkitekt, Lars-Magnus Ejdeholm, som jag pratat en hel del musik med genom åren och även spelat lite med tidigare, på bas och på trummor är det hans bandpolare Jens Larsson som är mjukvaruutvecklare till vardags. Dom är samspelta sen många år tillbaks. Lars-Magnus bjöd också in sin kompis, skattejuristen och pianisten Micael Zingmark. Tillsammans med dom två konstellationerna gjorde vi bakgrunderna i Decibel Studios hos Dagge Lundquist där vi själva är vana att spela in. Sen har vi byggt på vartefter med övriga deltagare som vi spelat in hemma inklusive våra egna instrument och körer. Det går ju bra att göra det i dessa digitala tider och sen bära med sig ljudspåren på ett USB-minne till studion när det är dags för mix.

Med en så stor ensemble inblandad under så lång tid så borde det ha hänt en del under inspelningarna. Finns det något du speciellt minns?

Det hände mycket kul under den här tiden!

Till exempel så fick jag ett tips från en arbetskollega att han hade en tjej på sitt kontor som spelade bra cello; ett instrument som jag gärna ville ha med på "Alingsås". Jag kontaktade Emma Lundborg som blev jättesugen på att få vara med i projektet - det var bara ett problem: hon var höggravid och väntade barn vilken dag som helst! Vi bokade omgående en kväll för inspelning, Emma kom med en grymt stor mage som var i vägen för cellon hela tiden - men med glatt humör och med stor musikalitet och skicklighet spelade hon de vackra cellostämmorna. Veckan efter fick hon en son!

Och kanske inte direkt relaterat till inspelningen, men för mer än 10 år sen var jag på jobbesök på Botkyrka kommun. Trafikingenjören Erik Andersson inledde med att ta mig till den obligatoriska kaffeautomaten. Han frågade mig om jag ville ha mjölk i kaffet - jag svarade "Jag dricker mitt kaffe svart". "Det kan du ha till en sångtitel", replikerade Erik. 10 år senare var det dags; jag behövde en fjärde sång till de tre övriga och ville skoja med alla män som vill visa sig på styva linan i överkant. Jag kom ihåg Eriks ord som nu passade perfekt!

Kanske allra roligast var när jag var i Decibel Studios för att spela in lead-sång på titelspåret ”Vykort från kontoret”, som har mycket skrammelinstrument i arret; basisten Anders Wallmark följde med för att få chansen att lära sig mer om studioarbete. När vi tog en paus kom ingen mindre än Håkan Hellström ut från B-studion där han höll på med sitt senaste succé-album "Det kommer aldrig va över för mig". Vi fick ett trevligt och intressant samtal om både låtskrivande och inspelning till både Anders W:s och min glädje. En kommentar som jag dock glömde klämma ur mig var att vi höll på med en sång med latinorytmer; vi hade gärna låtit Håkan lägga på lite mer sydamerikanskt skrammel - sånt är han ju bra på. "Men det går tyvärr inte, för du jobbar inte på kontor!"

1987 släppte ni albumet "Det svåra valet", som ju handlar om en vanlig persons vardagsbestyr. Nu, 2014, har Tjänstemannen blivit lite äldre, men återvänder fortfarande till den hackade biffen i personalrestaurangen; hans inkorg är ständigt full, kaffet i hans kopp är svartare än Dostojevskijs Vita nätter och han reflekterar över sina livsval. Han verkar inte längre längta bort till livet utanför rat-racet, utan snarare verkar han tycka det är rätt bekvämt och invant. Har han blivit resignerad och bitter, eller är han ändå rätt nöjd med hur det har blivit?

Han är så nöjd så att han till och med kan tänka sig att fira semestern vid sitt solbelysta skrivbord i sin bekväma stol. Han är alltid beredd att jobba både dag och natt för att anta utmaningarna och uppnå de utsatta målen! Biffen har visserligen bytts mot sushi, men kaffet är fortfarande svart. Det enda som stör är den överfulla mailboxen och ibland den gnagande känslan att han borde nått lite högre höjder...

På tal om vykort, vad är det mest udda ställe ni har fått vykort ifrån?

Det kvalar väl inte in som vykort kanske, men det absolut häftigaste MAIL jag har fått var när vi oväntat fick svar från Christer Fuglesang att han gärna ställde upp på en speciell inspelning av "Tyngdlös". Vi hade varit i kontakt med ESA, den europeiska rymdorganisationen, när det plötsligt och oväntat kom ett mail med adressen "NASA One". Det kändes stort! Nästan som "The White House". Det var tur att inte mailboxen var full den gången!

Och avslutningsvis, bara för att undvika spekulation när temat nu är jobb och reflektion över yrkesrollen - ni är båda på väg emot eller har passerat det magiska 65-årsstrecket. Vad är planerna för pension från förvärvsarbete och (Gud förbjude) musikkarriären?

Vi tvärnitar inte i livet! Nu minskar vi på kontoret och ökar på studion - det finns ingen pension från musiken! Det är ett kall som vi valt att leva med som dessutom, troligen, är ett livselixir. Om fyra år, 2018, kommer Adolphson & Falk att fira 50-årsjubileum!

Det ser vi såklart väldigt mycket fram emot att få vara med på, men fram tills dess - njut av Adolphson & Falk och Kontorsorkesterns "Vykort från kontoret"!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Nytt singelsläpp - Det handlar om oss
Postad 22:07 13/3 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Exklusivt

Det har väl inte undgått någon att Adolphson & Falk släppte en ny singel i digitalt format härom dagen? Det handlar om oss släpptes 11/3, och är en långsammare låt som bandet har spelat live sedan i somras, och nu finns den alltså äntligen att få tag på i inspelat format. Låten är en försmak på den nya akustiska samlingsskivan Ännu vidare som enligt planen släpps under april månad - vi återkommer såklart om det när det närmar sig! Stilmässigt så för den för min skull tankarna till både 5:e avenyn och en del av spåren på det underskattade albumet 454. Provlyssna kan man göra på YouTube.

I takt med tiden finns skivan officiellt bara släppt digitalt, men för er som (liksom jag) föredrar att samla på bitar av plast och papper så har vi på adolphsonfalk.com lyckats komma över ett fåtal exemplar av den mycket begränsade promotionupplagan (100 exemplar, varken mer eller mindre)! Om du är intresserad, så håll koll här under de närmaste veckorna - det kommer att finnas möjlighet att vara med att slåss om dem... (Lagom kryptiskt? Vi säger i alla fall inte mer än så länge!)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Lägesrapport och exklusiv video
Postad 11:02 4/9 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Exklusivt, Video, Länkar

En liten sammanfattande lägesrapport över vad som är på gång i A&F-världen just nu - och en specialvideo exklusivt för adolphsonfalk.com!

Det är mycket på gång i A&F-världen just nu, och på grund av semester och andra resor har vi inte kunnat följa upp allting så mycket som vi skulle ha velat - så vi sänder ut en vädjan till alla våra läsare: Var du på någon av de konserter vi ännu inte har skrivit om i sommar? Har du bilder, videoklipp eller kan du tänka dig att skriva någonting kort om spelningen? Hör av dig till oss på kontakt@adolphsonfalk.com isåfall så tar vi gärna emot all hjälp vi kan få!

Idag har föreställningen Vita nätter premiär på Soppteatern på Klarascenen på Stockholms Stadsteater - det är en pjäs regisserad av Klarascenens konstnärlige ledare Ole Forsberg som tidigare har framträtt tillsammans med Tomas och Anders på Soppans lunchkonserter; men även gjorde ett kort gästspel på Blidösund i maj. Adolphson & Falk står för musik och sångtexter, och ett par smakprov finns att belyssna på Soppteaterns hemsida länkad ovan - att det är A&F som ligger bakom det tycker åtminstone jag hörs helt klart! Vi missar premiären idag, men finns på parkett vänster, bord 10, i morgon onsdag - kom och säg hej, vetja?

I morgon är det också dags för den sista, än så länge, planerade spelningen för i år - på samma sätt som turnén inleddes på s/s Blidösund i maj så är det även Blidösund som står värd för avslutningsspelningen. Alla biljetter är slutsålda, och vi räknar med att det som vanligt kommer bli en bra konsert med hög stämning! Även där kommer vi finnas med - och för att sätta tonen för kvällen så bjuder vi här på en exklusiv video inspelad på nedre däck på Blidösund i maj där Adolphson & Falk (tillsammans med vännerna Loelv & Marcks) bjuder på klassikern B-sida. Håll till godo, och väl mött på Blidösund!Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Folket har talat - och bandet lyder!
Postad 08:50 13/9 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Exklusivt

Ett stort tack till alla fans som var med och tyckte till i adolphsonfalk.coms omröstning! Det är nu dags för inspelningarna, och bandet lyssnar till folkets röst...

Hela 126 personer röstade på sin favoritlåt i akustisk tappning av de som inte kom med på originalutgåvan av Vidare. Idag och under resten av veckan går Mankan, Hasse, Anders och Tomas in i studio igen för att fylla på skivan inför nyutgåvan, och Anders meddelar att - tack vare er/oss - den överlägsna omröstningsvinnaren Mr. Jones maskin definitivt kommer finnas med på den nya skivan! Enligt Anders hade de egentligen inga planer på att spela in just den, men när de såg det stora röststödet så blev de glatt överraskade och bestämde sig för att ta med den också. (Minnesgoda läsare kommer ihåg att Mr. Jones maskin även vann en tidigare omröstning om vilken låt våra besökare helst ville höra akustisk med bred marginal - därefter fick den premiär på Reginateatern i Uppsala.)

Vilka de andra tillskotten blir är hemligt än så länge, men så fort vi får höra någonting definitivt så lovar vi såklart att reläa ut det!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Video från Uppsalaspelningen!
Postad 19:47 15/8 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Exklusivt, Video

Ett litet hopklipp av fyra låtar från fredagens akustiska konsert på Restaurang Lingon!
Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Hjälp Adolphson & Falk att Vidareutvecklas!
Postad 09:12 15/8 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Exklusivt, Diverse

Adolphson & Falk ber sina fans om hjälp - ta chansen att säga din mening. Rösta här intill!

Fem år efter releasen av den akustiska skivan Vidare vill nu Adolphson & Falk bygga på den lite, och går därför till hösten in i studio igen! Tillsammans med Hasse Loelv och Mankan Marcks ska man spela in ytterligare en handfull akustiska versioner som kommer att läggas på en utökad re-release av plattan framöver. Huvudsyftet är enligt Anders Falk att de vill ha med ett par låtar med på skivan med samma sättning som de nu turnerar med, och dessutom få med Hasses dragspel på en kant.

Därför har de vänt sig till oss på adolphsonfalk.com och bett oss ta tempen på er fans för att se vilka av de låtar som de nu turnerar med som ni helst vill ha på skiva med er hem - svara på vår omröstning här på kanten så får vi se vad det blir till slut! Ta chansen att påverka!

(PS: Bandet låter även hälsa redan nu att de har beslutat att inte ta med Mer jul på den här nyutgåvan.)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Idag släpps Krafter!
Postad 12:15 13/4 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Live, Release, Exklusivt, Video, Covers, Länkar

Nu finns Petters Krafter ute för nedladdning på iTunes och Spotify!Skivomslag - Petter feat. Adolphson & Falk - KrafterI nästa vecka återkommer vi med en intervju med Petter, Tomas Adolphson och Anders Falk där vi låter dem berätta lite mer om låten och produktionen. Tills dess bjuder vi här på en exklusiv video från Adolphson & Falks konsert i Göteborg från i februari i år, samt lite länkar där du kan köpa låten och läsa mer!

Köp låten: Spotify / iTunes
Se videon: Petter feat. Adolphson & Falk - Krafter
Mer om Petter: Blogg / Facebook / Twitter
Mer om Adolphson & Falk: Hemsida / Facebook
Från arkivet: Krafter vi aldrig känner (akustisk) / Vidare

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

25-årsjubileum!
Postad 08:15 15/3 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Live, Exklusivt, Historia, Intervju, Video

Idag är det exakt 25 år sedan Adolphson & Falk toppade Trackslistan med Ifrån; någonting vi självklart inte missar att uppmärksamma här på den officiella fansiten!

Radioprogrammet Tracks lades tyvärr ner av Sveriges Radio tidigare i år, men vi är många - i ett stort åldersspann - som har glada minnen från lördagseftermiddagarna med Kaj Kindvall. Den 15 mars 1986, knappa 18 månader efter att programmet börjat sändas, fick Trackslistan sin första svenskspråkiga etta; det var inga andra än våra vänner i Adolphson & Falk som stod för den - och precis just idag är det 25 år sedan Ifrån (en av mina personliga all-time A&F-favourites) skrevs in i historieböckerna!

Berätta lite om hur det gick till när ni spelade in Ifrån. Hade ni på känn att den skulle bli så stor som den blev?

Anders Falk: "Jag tror inte att någon av oss fem förstod att det var Ifrån som skulle bli den stora hiten från albumet - vi trodde mer på Någon. När I nattens lugn släpptes började Ifrån emellertid höras på radion omgående - och det mycket! Lasse Wiggman på Air Music lät pressa en promotion-singel för att den skulle kunna testas på Tracks, och resultatet blev en förstaplats - två veckor i rad!"

LG Nilsson (som producerade albumet under pseudonymen Bad Sector) fyller i: "Ingen av de låtar vi spelade in föll på plats direkt, men Ifrån kändes någorlunda stabil från början. Vi fick till ett bra tryck med tunga trummor och skönt sväng med blåsinstrumenten som är lite av gimmicken i låten."

Anders: "Ur min synvinkel kände jag mig verkligen nöjd över karaktären som Greg hittade i arrangemanget, där synthslingan från första versen kompletteras med häftigt blås i vers två som sedan utvecklas i vers tre och fyra. Pianosolot var det inte heller något fel på."

LG igen: "Slutresultaten på inspelningarna blev aldrig som någon av oss tänkte... det blev alltid bättre! Det berodde på att vi aldrig gav upp och att vi fem tillsammans pressade på med idéer och uppslag tills det inte gick att göra bättre. Först då var det klart. Om vi kände på oss att det gick att göra något mer fyndigt så gjorde vi det. Vi var hungriga. Vi slarvade inte med någon del."

Anders - du har tidigare sagt att du är väldigt nöjd med just den här texten. Berätta lite om hur den kom till?

Anders: "Melodin till Ifrån var, som nästan alltid, klar innan det var dags att skriva text. Det är en ganska speciell och inte sällan jobbig process att börja från ingenting och hitta ett texttema som i sig är intressant och också "låter bra" när man sjunger och som stämmer med melodin så att text och musik bär varandra.

Det första i texten jag skrev var "Vi reser inte till nånting, vi reser ifrån". Det låg rätt i munnen, lät intressant och var en textmässigt utvecklande fras att arbeta vidare med. Sedan var det dags att börja väva en historia som verkligen betyder någonting. I det här fallet ett ganska starkt, allmänmänskligt innehåll; det klassiska att man alltid tvingas Lämna i någon form - att man aldrig får Behålla. Sedan ska texten helst utvecklas i en riktning där varje rad på något sätt tar avstamp från tidigare innehåll. Helst ska ingen rad "trampa vatten" utan vara stark i sig och leda vidare till nästa, så att sången växer mot slutet."

Ni spelade även in en engelsk version av låten?

Anders: "Ja, Air ville testa den europeiska marknaden igen, så Greg (FitzPatrick) skrev den engelska texten till Just Left Behind. Vi var för en gångs skull faktiskt med alla fem och gjorde en playbackversion på Sky Channels nordiska kväll - Dagge (Lundquist) spelade trummor och LG spelade pianosolot iklädd frack (se videoklipp nedan, reds anm)! Men det blev ingen Europa-hit, trots detta och att låten testades i Europatoppen (ett program inom ramen för EBU-samarbetet). Hade vi lyckats där hade vi troligen varit rika nu..."

Ni har spelat Ifrån i olika tappningar under åren. Hur anpassar ni den efter olika arrangemang? Ändrar ni på stämmor och liknande?

Tomas Adolphson: "Mycket av stämläggningen vi gör live nu liknar det som finns på ursprungsversionen, men inte allt. Det har fötts nya möjligheter i huvudet vid alla tillfällen vi spelat våra sånger under de senaste 5-7 åren - oavsett om det är på tu man hand eller i andra konstellationer. Ibland testar jag det i stunden och ibland tar jag mig en funderare hemma och känner om det förbättrar soundet. Sedan kan det ju också vara kul att roa sig själv och få lite omväxling..."

Anders tillägger: "Det finns ingen version som slår den första. Men så ska det vara med en Tracks-etta!"

Till slut - kan vi få en anekdot från inspelningen?

LG drar sig till minnes en typisk studiokonversation: "Det sista vi brukade spela in var Dagges trum-fills när vi närmade oss slutmixen - och Ifrån var inget undantag. Oftast var Dagge och jag ensamma i studion vid det här laget.

- Ere'nte lite tomt här, säger jag 1:24 in i låten och tittar på Dagge.
- Kanske det, säger Dagge och tittar på D-drumsen.
- Och här vid 2:10 kan du ju damma på igen...
- OK... Jag kör här vid luckan mellan pianosolot och sången vid 2:27 också.
- Sure, det blir kanon!
- Dags å gå hem nu va?
- Eeee... 2:43 känns lite ödsligt också. Trioler Dagge, trioler!
- Där också? Ja, ja...
- Vid 3:15 får du ta i för kung och fosterland.
- (Dagge dunkar på trumpadsen) Där fick du så ru teg va?
- Nu börjar det likna nåt. Grymt! Men här är det nästan tyst... 3:31, lyssna?
- Det räcker nu, LG. Det är bara fejden kvar... klockan är snart två... måste hem och sova...
- Redan?
- ???
- OK, ses i morrn.

Tomas avslutar med att lägga in en liten protest: "Jag vet att jag var så barnsligt förtjust i dessa trioler att jag hade väldigt svårt att gå hem om det drog ihop sig till triplet time... så alldeles ensamma var ni nog inte!"

Vi avslutar den här artikeln med att bjuda på två videoklipp - dels en liveupptagning från förra månadens konsert på Musikens hus i Göteborg, där Tomas, Anders och Greg backades upp av slagverkaren Robin Ekenstam, och dels en liten "hyllningsvideo" som visar fem olika versioner av 25-årsjubilaren! Vi gratulerar på bemärkelsedagen!

Ifrån 25-årsjubileum av förstaplatsen på Trackslistan!

Ifrån live i Göteborg:
Se även följande sidor:
Ifrån i låtarkivet
Ifrån (akustisk) i låtarkivet
Ifrån (live) i låtarkivet
Just Left Behind i låtarkivet
Promomaxin Ifrån i diskografin
Singeln Just Left Behind i diskografin
Albumet I nattens lugn i diskografin
Samlingsboxen 101010 i diskografin
Live-DVDn Levande på Rival i diskografin

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk live i Göteborg 19 februari
Postad 19:15 25/2 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Exklusivt, Video

Efter genomgång av dryga 400 bilder och en del timmar video - här kommer äntligen sammanfattningen av Göteborgskonserten!

Trancentral Media bjöd 19/2 2011 in till en stor konsert på Musikens Hus i Göteborg - på scenen stod Tomas Adolphson och Anders Falk, tillsammans med sin gamle vapendragare Greg FitzPatrick och slagverkaren Robin Ekenstam. Vi dryga 300 som befann oss i lokalen fick höra hela 19 låtar (se låtlistan nedan) från bandets "storhetstid" - 80-talet! Följ med oss på en resa tillbaka - eller, för er som inte var där, här kommer en sammanfattning - hoppas ni får chansen att se bandet in action vid ett annat tillfälle!


Foto: Henrik Lans
Greg värmer upp synthar och datorer inför kvällen...


Foto: Anders Ripa
...medan hugade fans står och köar utanför Musikens Hus i väntan på en fantastisk kväll.


Foto: Bengt Nordin
Robin Ekenstam, Tomas Adolphson, Greg FitzPatrick och Anders Falk höll fansen både nöjda och underhållna under dryga två timmars spelning!


Foto: Anna Gummerus
Tomas är nöjd med sitt senaste riff.


Foto: Henrik Lans
Anders tar i för allt vad tygen håller i Mr. Jones maskin.


Foto: Anna Gummerus
Gregs placering långt bak på scenen gjorde det svårt att få bilder i digital toppkvalitet, men tro mig - bruset finns bara på bilden; det enda brus som hördes ur högtalarna var vågorna i Hav. Ljudtekniker för kvällen var Pelle Meyer som även var med på bandets spelningar under 80-talet.


Foto: Anna Gummerus
Robin, som för övrigt är Gregs gudson, vevade på och skapade liv och rörelse på scenen. Hoppas vi får se honom tillsammans med bandet fler gånger!


Foto: Bengt Nordin
Anders och Tomas i skön stämsång i blått strålkastarsken.


Foto: Anders Ripa
Efter avslutat värv tog bandet emot sin välförtjänta hyllning. (Sedan blev det hela TRE inrop.)


Foto: Anders Ripa
Det var många som ville passa på att köpa sig en signerad blinkande box, och Tomas, Anders och Greg tog sig gott om tid att prata med sina fans.


Foto: Bengt Nordin
En av besökarna hade turen att få med sig en signerad affisch hem.


Foto: Anna Gummerus
Hela gänget som låg bakom konserten - Trancentral Media, bandet - och så har jag själv lyckats nästla mig in mellan Tomas och Anders. Man får passa på. :-)


Foto: Henrik Lans
Backstagepassen var baserade på konsertaffischen.

Och så var det utlovat ett par videos också, varsågoda!

Klipp från soundcheck - Hav, Från min radio och Mr. Jones Maskin:

1-0-0-1-0:
Låtlistan:
Över tid och rum
Ifrån
Från min radio
Ett hjärta som reser
Mr. Jones maskin
Hav
Vidare
1-0-0-1-0
Gjord för mig
Gränser
Krafter vi aldrig känner
Kroppens automatik
Ljuset på min väg
Stockholmsserenad
Blinkar blå
Extranummer 1:
Bärande våg
I nattens lugn
Extranummer 2:
Nu lever jag igen
Extranummer 3:
5:e avenyn (bara Tomas och Anders)

Sammanfattningsvis blev det en kväll som jag tror att de allra flesta i publiken var överens om var värd både tid och pengar! Nu ser vi fram emot nästa spelning!

Stort tack till de som skickat bilder till oss! Vi har gjort ett urval till den här artikeln, men hoppas på att kunna publicera betydligt fler framöver! Tills dess kan du besöka Anders Ripas Flickr-set eller Bengt Nordins Facebook-album. Har du bilder du vill bidra med? Maila oss! Alla inskickade foton tillhör respektive upphovsman, och de publiceras med tillstånd.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk på hemmaplan!
Postad 10:25 24/9 2009 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Recension, Exklusivt, Texter

Bandet återvände till sina gamla bakgårdar i Uppsala för sin tredje konsert i staden någonsin. Vi var såklart där - och kan presentera exklusivt material därifrån!

Det var fullsatt på Reginateatern när Tomas Adolphson och Anders Falk äntrade scenen med sina gitarrer. Med sig hade de även Hans Loelv på keyboard, piano, dragspel och dragspelsfodral(!) samt Mankan Marcks på kontrabas, med och utan stråke (och hatt). Under två akter, totalt dryga två och en halv timme bjöds vi på bandets musik och anekdoter från deras bakgrund.

Hits som Ifrån, Nu lever jag igen och (naturligtvis) Blinkar blå blandades med spår som hållit sig lite mer i bakgrunden, såsom Fångad som ett djur, Kroppens automatik och Från min radio - allt inför en publik som hugad sög i sig varenda takt och vartenda ekvilibristiskt kontrabassolo signerat M Marcks. Naturligtvis flörtades det med rymd, teknik och den lilla människan mot det stora världsalltet; och frågan är om det inte gör sig än bättre akustiskt än i den gamla elektroniska sättningen? Kontrasten mellan budskap och framförande blir liksom än större när det konstgjorda skalas bort.

En av mina personliga favoritdetaljer med att höra bandet akustiskt är att sångstämmorna som hela tiden har funnits med träder fram mycket tydligare - lyssna till exempel på Soloviolin, först från den akustiska skivan och sedan från Indigo och du kommer märka att Tomas Adolphsons stämmor på refrängen har funnits där hela tiden, de har bara inte kommit till sin fulla rätt förrän akustiskt. Naturligtvis är stämmorna lika viktiga på scen, och oavsett vem som sjunger huvudmelodin så hjälper den andre alltid till att lyfta sången ytterligare ett snäpp.

En av kvällens absoluta höjdpunkter var den nyskrivna melodin Fyrisån som uruppfördes under kvällen den 23 september. Det är en hyllning till bandets hemstad Uppsala och har en helt annan känsla än den lite mörka, dystopiska stämning som råder i Stockholmsserenad. Snubblande rim, återigen sköna stämmor och en medryckande melodi kommer att göra det här till en publikfavorit. Åtminstone i Uppsala. :-)

Det är en stor glädje för oss att, tillsammans med Adolphson & Falk, presentera - EXKLUSIVT för www.adolphson-falk.com - texten till den nyskrivna Fyrisån! Du laddar ner den från www.adolphson-falk.com/downloads/lyrics/Fyrisan.pdf - mycket nöje!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk i unikt samarbete med Christer Fuglesang
Postad 20:30 2/9 2007 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Exklusivt, Intervju

Den 10 september är officiellt releasedatum för Adolphson & Falks singel som bland annat innehåller en nyversion av låten Tyngdlös - men redan den 3 september finns den att ladda ner från iTunes. På singeln medverkar en lite oväntad gästartist. Men vem kan egentligen passa bättre att beskriva tyngdlöshet än någon som faktiskt varit med om det? Den kände svenske astronauten Christer Fuglesang tvekade inte att ställa upp när han blev tillfrågad.
- Han nämnde att han tyckte om vår musik sedan tidigare, berättar Anders Falk för adolphson-falk.com.

Tanken att fråga den berömde rymdfararen om han ville medverka väcktes redan i januari i år. Bandet ville inför nyinspelningen av Tyngdlös höra hans berättelse om hur det faktiskt är att vistas i tyngdlöshet.
- Som kontrast till vår mer själsliga infallsvinkel i sångtexten, menar Anders Falk.
Att få astronauten att medverka var inte helt lätt. Visserligen hade han själv godkänt det, men eftersom han inte får utnyttja sin status för egna kommersiella syften var samarbetet tvunget att godkännas av ESA (European Space Agency). Efter flera telefonsamtal och mail med Christer Fuglesangs officiella kontaktperson på ESA fick skivbolaget klartecken.

Intäkter till stipendiefond
- Tillsammans med Christer beslöt de att eventuella royaltypengar till honom skulle gå till en stipendiefond för forskning på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, berättar Anders Falk.
- Detta tyckte vi själva var en sympatisk lösning, så vi kommer att låta en tredjedel av skivans intäkter gå till samma fond så att även vi själva kan stödja det goda syftet.
Ett stort problem var dock att få astronautens tid att räcka till för att göra inspelningen. Det hela löstes genom att han läste in en tio minuter lång berättelse om tyngdlöshet på en digital diktafon. Den lämnades sedan över till Anders Falk av Christer Fuglesang själv när han var på besök i Sverige.
- Vi diskuterade vad vi i bandet själva hade tänkt oss och hur Christer såg på sin medverkan, säger Anders Falk till adolphson-falk.com.
- Vår första tanke i januari var att lägga in Christer någon minut i början av Tyngdlös. Men materialet innehöll även, för oss, det perfekta slutet. Det kändes självklart att utnyttja mer av hans berättelse till ett andra spår. Vi klippte ihop två och en halv minut där Christer själv berättar hur det är att vara i tyngdlöshet och mailade över den färdiga sången och hans berättelse för godkännande. Vi fick godkännandet och nu är singeln klar.

Fler instrumentala pålägg
Singeln innehåller allt som allt tre spår. Förutom Tyngdlös, som i grunden är scenversionen men med fler instrumentala pålägg (Michael Blair har lagt på percussion och Adolphson & Falk själva har lagt på fler gitarrer) samt Christer Fuglesangs intro och outro, innehåller den alltså ett talspår – Att vara i tyngdlöshet – samt albumversionen av Vidare. Den senare har även den anknytning till Christer Fuglesang, berättar Anders Falk.
- Vi lade med Vidare från albumet för att det var den andra rymdlåten vi tillägnade Christer från scenen. De som inte har albumet får ytterligare en sång att avnjuta.
Singeln släpps digitalt den 3 september och officiellt på cd den 10 september. Omslaget har – förstås – rymden som tema och är designat av Anders Falk och hans son John. Det anspelar på den ryska Sputnik som sköts upp i rymden 1957. Anders Falk minns den händelsen mycket väl.
- Jag gick i andra klass och det var mycket hallå i medierna på den tiden, minns han.
- Man var till och med ute på kvällen och spanade mot himlen för att få en skymt av en liten rörlig prick på himlavalvet.

Adolphson & Falk lär som vanligt inte göra sina fans besvikna. Särskilt inte de som har det minsta lilla intresse av rymden – och vem har inte det? Eller som Anders Falk uttrycker saken för adolphson-falk.com:
- Rymden fascinerar!

Artikel av Anna Gummerus.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar